NVF-banner

Allsang på grensen

Torsdag 2. august så vi det siste av sommerens allsangprogram fra Fredriksten Festning i Halden på TV2. Jeg husker at jeg diskuterte litt med kolleger i denne bevegelsen hvilke forventninger man hadde til et slikt program og hvor stor frykten var for at den kommersielle TV-stasjonen skulle lage et kommersielt pop-program. Vi hadde sett noe av repertoaret og var litt skeptiske. Og vi elsker jo den svenske originalen ”Allsång på Skansen”.

Barn med allsang

Bildet: Noen av de mange som ikke fikk sitteplass. Foto: Wenche Eriksen.

Jeg har sett programmene og jeg har vært på festningen og sunget med. Jeg har vært midt i det folkehavet som har vært på festningen i sommer. Og det har vært et folkehav. Festningen har vært fullsatt på alle opptakene. Og folk har sunget for livet.

TV2 har klart å gjøre det som vi i Syng For Livet har snakket om i mange år nå. De har fått folk til å gå ”mann av huse” for å synge. De har fått kor og visegrupper fra Østfold til å stille opp. De har delt ut mikrofoner og fått disse gruppene til å føle eierskap til allsangen. På den siste kvelden hørte jeg at både Viseklubben Lars fra Mysen og Visegruppa 1881 fra Halden var blant allsangerne. Og jeg tror at folk har sittet hjemme i stuene og sunget med. I alle fall har halvdelen av de som har sett TV på torsdagskveldene fulgt denne serien.

Ja, det har vært en del engelskspråklige sanger. Også nye sanger som vi ikke har hørt før. Og hva så? Også disse sangene har blitt tatt varmt imot av publikum. Det har vært mange sanger som publikum på festningen har hatt et forhold til. De har sunget med – unge som gamle. Og vi har, etter hvert som programmet har utviklet seg, fått synge med på mange kjente og kjære norske sanger. Å jo, vi skulle gjerne hatt mer Prøysen, Erik Bye, hele Mads Berg og gjerne noe fra Bjarne Berulfsens visebok. Jeg velger å tro at erfaringene og kommentarene fra i år vil være med på å utvikle dette konseptet slik at man styrker båndene til tradisjoner seom går lengre tilbake enn 1970. Det viktigste nå har vært å få folk til å synge. Og det har TV2 lykkes med.

Det inntrykket som jeg har etter å ha sett disse programmene, og etter å ha fått ta del i allsangen som tilskuer, er at TV2 har vist hvilken glede og kraft som ligger i sangen. Vi har sett blide fjes, folk som danser, folk fra alle generasjoner som har hatt det forbasket hyggelig. ”Allsang På Grensen” har krysset grensen for folkelig glede og samvær. Og det i en sommer hvor man ”burde sova bort sumarnatta, ho er for kald og våt”.

Dette har vært et forsøk. TV2 har lekt og prøvd seg fram, litt etter litt. Og de har hatt en programledelse som ikke har satt seg selv i fokus, men som har skapt en glad og folkelig stemning på Fredriksten festning

Etter at de mellom åtte og ti tusen menneskene som fikk med seg det siste arrangementet på festningen var gått hjem, sitter vi med ett eneste ønske: La dette bli tradisjon! Vi blir med også neste år. Det er dette vi mener med Syng For Livet!

 

Til forsiden | Om oss | Bok/CD-anmeldelser | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Vise-søk | Oppslag
 

©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/webred.: Øyvind Rauset, rauset.no