NVF-banner

Produktinfo

CD-logo

Instruksjons-DVDer for ukulele:

Essential Strums DVD: 34,95$.

The complete ukulele course DVD: 29,95$.

The complete ukulele course for kids: 29,95$.

Lurer du på å kjøpe en eller flere av disse DVDene men er litt usikker på dem, kan du gjerne ringe eller skrive til meg, så svarer jeg så godt jeg kan: Per Jakob Skaanes, jeg kan også nås på tlf: 95 74 79 83.

Ta en titt innom hjemmesiden til Ralph Shaw. Her kan du bestille DVDene jeg har omtalt. Her kan du laste ned gratis grepkart for ukulele, se klipp fra DVDene hans, lese om utgivelser han har bidratt på. Han deler dessuten generøst vekk en rekke tips til ukulelespill.

 

 

Revet kant

UKULELE:

Er det en liten gitar, en barnegitar, et leketøy? Ukulele betyr "hoppende loppe" på Hawaii-språk og instrumentet kom dit med portugiserne rundt 1870. Hva med å prøve det ut? Viseforums anmelder har plukket ut tre DVD'er og en bok som hjelper deg på vei, og en flott CD med et fransk ukuleleband.

flagg English text

Til Ukelele-læreboka • Til Ukelele-CD med Ukulélé Club de Paris • Til First Lessons Ukulele (Bok, CD, DVD)

Tre instruksjons-DVD'er for deg som vil lære å spille ukulele

Ukulele er et morsomt instrument. Det ser ut som en tøysegitar noen har forsøkt å krympe. Den gir fra seg en stutt lyd og den er lettere å håndtere enn gitar, især for de minste. Da den kun har fire strenger, er den også noe greiere å orientere seg på enn gitar. Dessuten kan man ha den med seg i sekken eller i bilen uten at den opptar mer plass enn man kan avse til en lite instrument. Viseforums redaksjon har fått i hende tre instruksjons-DVDer fra en av verdens mest inspirerende ukulele-lærere, kanadieren Ralph Shaw. Her kan du lære å traktere instrumentet og du får en rekke triks og råd attåt. Derfor, anskaff deg en og sett igang!

Jeg har aldri sett en så sprudlende instruktør på noen instruksjons-DVD jeg har vurdert noen gang. Det må være kjæresten hans som står bak kameraet og filmer, har jeg tenkt meg. Han har utrolig glimt i øyet og evner å komme nær den som ser på DVDen på en helt spesiell måte. Virkelig en inspirator.  Jeg skulle mene man innholdsmessig også får valuta igjen for pengene og nok å øve på for en tid fremover såfremt man kjøper den rette DVDen til ens eget nivå.  Ralph Shaw er en durkdreven ukulelespiller som har mange års erfaring i å holde kurs og undervise i kunsten å få en ukulele til å låte spennende. Da han har hold konserter og kurs både i Amerika og Europa, har han blitt spurt om å lage noen leksjoner på DVD slik at folk kan ha med seg en del av kurset hjem for å repetere. Som spurt så gjort. I alt tre DVDer har Ralph Shaw laget, en for barn og den absolutte nybegynner, en for den som bare kan litt, og en for de viderekomne. Sistnevnte inneholder en rekke stilige rytmiske figurer og mye om høyrehåndsteknikk for å variere akkompagnementet. Det er en stor fordel med DVD-mediet at man kan velge leksjon og spille om igjen så mange ganger man ønsker, derfor gjør det ikke noe om mange av ferdighetene synes svært vanskelige. Da har man noe å strekke seg etter og får utbytte av DVDen desto lenger. Om øvelsene viser seg å være altfor vanskelige, kan man jo bestille DVDen på nivået under og ha den første til senere.  Menyene på DVDene er oversiktlig og lette å navigere i, man kan velge de ulike leksjonene direkte fra hovedmenyen slik at man raskt kommer dit man vil uten å måtte lete.

Instruksjonen på disse DVDene foregår på engelsk, men Ralph Shaw snakker klart og tydelig i et moderat tempo, jeg vil tro det er uproblematisk å forstå hva han sier såfremt man har litt erfaring med engelsk. Filmingen er tidvis fokusert på gripebrett og strenger på ukulelen når han demonstrerer ulike teknikker, tidvis på Shaw i helfigur mot en svart bakgrunn når han forklarer mer generelt.

I DVDene bruker Shaw for ordens skyld G-C-A-E-stemming. Det vanlige i Norge, etter Ukuleleboka til Tone og Pelle Joner, er A-D-F#-H-stemming. Den passer best når man spiller med barn som synger ganske lyst. De som er vant med dette, må altså stemme en tone ned (og transponere tilsvarende etter grepkartene Shaw har laget). Med alle tre dvdene følger hefte med tekster og besifring til sangene som synges på dvden, og grepkart med masse grep man kan få bruk for.

Ukulele for kidsThe complete ukulele course for kids – for barn og de aller ferskeste.

For dere som er aller ferskest i å spille ukulele, vil nok Shaws instruksjons-DVD beregnet for barn være tingen. Denne varer hele 90 minutter. Her går han ekstra varsomt fram og forklarer ”langsomt” hvordan man spiller på instrumentet.  Fra begynnelsen fokuserer Shaw på enkle grep, vekslinger mellom to grep og lærer oss noen kjente sanger man kan spille på disse grepene. Først en halvtime ut i DVDen, vender han blikket over på å variere rytmespillet med oppslag og nedslag. Mot slutten viser Shaw også hvordan man kan lage overtoner på 12. bånd og få en fin effekt med å banke på lydkassa på ukulelen. På sanger hvor det er mange grep å holde styr på, får vi hjelp av grepnavnet som vises nede i høyre hjørne av skjermen. Dette kunne kanskje vært gjort på samtlige av sangene.

The complete ukulele course - for den som kan litt.

Her begynner Ralph Shaw med å forklare om stemming, hvordan man holder ukulelen og tips til ukulele-kjøp. Han viser et knippe grunnleggende akkorder og hvordan man kan spille forskjellige akkorder ved å flytte samme grep oppover og nedover på gripebrettet. Her innvies vi også i enkle måter å spille ornament-toner som utfyller akkordene. På latterlig enkelt vis ser vi hvordan vårt akkompagnement i C og G kan gis farge ved å bruke overkommelig fingerarbeid. Etter noen minutter med litt basisferdigheter i høyrehåndsteknikk, demonstrerer Shaw hvordan dette kan anvendes på noen sanger man inviteres til å spille med på. Først langsomt, deretter litt raskere. Så lærer vi noen flere måter å spille rytmisk på, for å variere akkompagnementet. DVDen har en spillelengde på 60 minutter. De 38 første minuttene er det relativt enkelt å henge med på.  I de siste drøye 20 minuttene er stigningen ganske rask hvor Shaw demonstrerer litt mer avansert høyrehåndsteknikk for å sprite opp det rytmiske akkompagnementet. Shaw går i siste leksjonen igjennom et arrangement på en gammel engelsk folketone. Her er fokuset på fingerspill og hvordan man kan spille melodien samtidig. Veldig artig, og du skal ha ganske gode fingerferdigheter for å mestre dette. Denne leksjonen er kun på denne DVDen.  Når du behersker det Shaw demonstrerer på denne DVD-en og kan benytte det i ditt eget ukulelespill på andre sanger, da tror jeg du kan stille på viseklubb og spille.

Essential Strums - For den viderekommende ukulist

For dem som kan spille ukulele fra før, eller føler seg kallet til mer krevende utfordringer, vil DVDen Essential Strums være det mest hensiktsmessige kjøpet. Denne varer i snaue 100 minutter. Her demonstrerer Ralph Shaw hvordan man kan spille smektende rytmer og variere kompet med en rekke spenstige høyrehånds-teknikker. Her skal man imidlertid ha god oversikt over ukulelen fra før.  På denne DVDen begynner Shaw på et viderkommende nivå i den forstand at de fleste akkordene forutsettes kjent. Han viser riktignok hvordan de tas, men han bruker ikke videre med tid på disse. Fokuset ligger på forskjellige rytmefigurer og hvordan man kan spille disse rytmene og videre variere innenfor disse. Her tar Shaw for seg reggaee, bossa nova, samba, 12-takters blues, Bo Diddley-komp, vals og marsj. I en svært artig leksjon demonstrerer Shaw bruk av banketoner og nappetoner med utgangspunkt i clawhammer og frailing på ukulelen. Dette minner litt om komp på 5-strengs banjo. Et annet høydepunkt for meg, var triplet strokes, en form for trillenedslag. Utrolig tøfft. Hvis dere vil høre hvordan det låter, kan dere lytte til Angie som Lillebjørn Nilsen har spilt inn på Nære Nilsen. I et av partiene i denne, bruker han triplet strokes.

I heftet som medfølger DVDen, er det i tillegg til grepkart og sanger, en transponeringstabell for de tre vanligste ukulele-stemmingene.

Jeg vil gjøre Raplh Shaws ord til mine egne; bruk tid på å eksperimentére med å finne ut av forskjellige måter du kan spille på instrumentet ditt og utvikle ditt eget spill, de mest lærerike stundene jeg har hatt, er når jeg har jobbet meg igjennom nye sanger jeg elsker. Spill ukulele og spill de sangene du liker, ikke kast bort tiden med å slite deg igjennom sanger du ikke synes noe om. Kos deg med musikken!”

Om å bestille fra utlandet

En ting er viktig å merke seg når man bestiller varer fra utlandet. Bestill varer i pakker som er under 200,- kr i verdi. Hvis ikke blir der fort moms og gebyrer på varene. Det hjelper mange ganger ikke at varene sendes som ”gave” heller.  Et alternativ kan være å be selgeren om å få kjøpe varene uten moms (VAT på engelsk) da man ikke skal betale moms til det landet varen sendes fra når man bor i Norge.  Det kan derfor lønne seg å be selger sende varen i tre porsjoner.  Eventuelt kan du be en norsk musikkforretning om å ta inn akkurat den DVDen og kjøpe den der. Jeg har avtalt med nettbutikken www.notebutikken.no at de skal ta inn disse slik at folk kan bestille de fra Norge og slippe å risikere styr med moms og toll.  Selv om folk sender pakker som ”gift”, hender det tollmyndighetene fortoller allikevel, og da må du søke om å få refundert momsen for å få tilbake pengene.


Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no