NVF-banner
DVD-logo

Silje Nergaard:
A thousand true stories


LPen kan kjøpes på Platekompaniets nettbutikk, Big Dipper, The garden og Lite nytt for rundt 180,- kr.

Tilgjengelig for nedlasting på iTunes, Musiconline og Mic.

 

blank
Revet kant

Silje Nergaard - A thousand true stories

Silje Negård er ute med et sitt ellevte album, A thousan true stories. Albumet gis ut både på CD og LP, dermed skulle lydfeinscmeckerne ha noe å glede seg over. Det har skjedd mye siden Nergaard som ung jazz-entusiast snek seg inn på Molde-jazz og fikk lov til å synge på Åpen scene. Nå er hun en av våre aller fremste jazz-vokalister og har opptrådt med mange av jazzens desidert store stjerner.

Silje NergaardOmslaget er kledelig og gir et sus av fordums jazzhelter. Særlig på LP er dette effektfullt. LP er da omspunnet av klassisk varm lyd og et lydformat som er eksklusivt i vår dataalder. Motivet viser Silje Nergaard sittende på en krakk i et rom med interiør fra 40-tallet, og det er i sort-hvitt. Lay-outen på omslaget peker og i den retningen. Referansene er trolig de store jazz-heltene fra gullalderen på 30-, 40- og 50-tallet. Tidlige omslagsbilder viste gjerne bandet eller artisten. Det var først med Miles Davis på slutten av 60-tallet at omslagsbildene ble gjenstant for kunstnerisk utfoldelse.

Akustisk lydbilde
På A thousan true stories kompes Nergaard av sitt faste band Helge Lien på tangenger, Finn Guttormsen på bass, Jarle Vespestad på trommer og Håvard Bendikse på gitarer. I tillegg har Nergaard fått drahjelp av velrennomerte nederlandske Metropole Orchestra strings. De har laget en akustisk, her er strykere og gitarer, piano, bass og trommer. Sangene er vakre og melodiøse. Det er ikke vanskelig tilgjengelig jazz, litt popete nesten. Vendingene i melodiene er bare litt mer kompliserte enn i litt "avanserte" viser.
Jeg lar meg dessuten stadig imponere over Nergaards vokal og småornamenter melodiføringene samtidig med det lett barnlige uttrykket i stemmen hennes.

Nergaard komponist, McGurk tekster
Mike McGurk har skrevet tekstene. Nergaard har skrevet samtlige melodier. Som komponist leverer hun sterke melodier. De bærer seg godt med forsiktig akkompagnement, de trenger ikke masse ekstra effekter for å fremstå med overbevisning. Jeg har tidligere ikke vært oppmerksom på at hun faktisk er en så dyktig komponist. Hun har virkelig teft for gode vendinger og iørefallende melodier som evner å være interessante over tid.

Jeg falt spesielt for en sang som heter Old Madrid. Første delen av denne er i et opptak som gjerne kunne vært spilt inn på en bakgårsdsfest eller et utested i Spania. Det er en flott vals med allsang og trekkspill. Etterhvert utvikler den seg til en studioinnspilling og vi høre ikke lenger den lystige allsangen. Tilbake er Nergaards nydelige vokal og et velspilt akkompagnement. Dreamers at heart er en annen perle på dette albumet. Litt mer popaktig enn de øvrige på albumet. Da er det godt å komme tilbake til melodier som Laura og While you were gone som ikke er fullt så umiddelbart iørefallende, men som vokser over tid.

Alt i alt
Dette er en svært god utgivelse. Jeg kommer til å ta den frem igjen flere ganger utover høsten og lytte når jeg kose meg med med en favorittvin i mørke høstkvelder. Både Nergaards stemme, arrangementene og melodiene evner etter flere gangers gjennomhøring å stadig vokse og bli bedre og bedre. Derfor, liker man akustisk musikk med mange smådetaljer i både melodi og akkompagnement, gjennomarbeidete komposisjoner og elegant vokal, vil jeg ikke nøle anbefale dette albumet, så bra er det. A thousand true stories har allerede blitt en favoritt i undertegnedes platesamling. På Youtube ligger det to dokumentarer om albumet. Er du interessert, søk på "Silje Nergaard - A thousand true stories".


Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no