NVF-banner

Produktinfo

CD-logo

Ballade!

"På turné" + "Ekstranummer" - 2 LP'er i én CD.

 

blank
Revet kant

Ballade! "På turné" og "Ekstranummer" utgitt på nytt

Vel 25 år etter at deres siste album ble gitt ut på vinyl, kommer en Cd med begge albumene Ballade! i sin tid gav ut. Deres første album, ”På turné” kom ut i 1978, og deres andre album ”Ekstranummer”, som var et studioalbum, kom i 1981. Ballade! ble dannet av Lillebjørn Nilsen, Lars Klevstrand, Birgitte Grimstad, og Åse Kleveland. Disse fire artistene har med sine karakteristiske stemmer gitt Ballade! et lydbilde vi vil huske dem for.

Begge albumene, "På turné" og "Ekstranummer", er flotte. Her finner vi flere av Lillebjørn Nilsens fonetiske gjendiktninger av Lennon/McCartney-klassikere som "Hei Knut" (Hey Jude) og "Du kan godt få sitte inntil meg Leif" (Got to get you into my life), dessuten får vi høre både Åse Kleveland og Birgitte Grimstad spille ukulele på enkelte spor. Dessuten spiller hele Ballade! – minus Lillebjørn som spiller ukulele – på flasker på spor 20. Lillebjørn Nilsen spiller bouzouki på den flotte greske låta "Yerakina". På sistnevnte fletter Lillebjørn Nilsen elegant inn den norske folkevisa "Kjærringa var på seter'n". Det er en kjempeflott versjon, og det er en helt annen live-stemning på denne plata enn vi er vant med i dagens konsertopptak. At det er mulig å få til et sånt driv på "Yerakina" med kun fire personer, er utrolig. Albumet inneholder også noen spor som har svært tunge vokal-arrangementer. I en konsertsammenheng fungerte de nok bra, men å lytte til på Cd blir vel krevende for undertegnede. Jeg tenker her spesielt på spor 4 - "Nordmanns vis", og spor 19 - "EDB og data".

Disse albumene representerer et stykke norsk musikkhistorie, og er dessuten sabla gode. At de nå kommer som enkelt-CD, er enda bedre. Skjønt jeg skulle gjerne kjøpt den som dobbelt-CD om de hadde kostet på seg noen bonus-spor med uutgitt materiale fra deres konserter, det ville hevet denne utgivelsen betraktelig. I følgeskrivet beskrives Lillebjørn Nilsen som en mellomting mellom John Lennon og Myllarguten, spennende sammenlikning. Det hevdes dessuten at albumene har vært umulige å få tak i på vinyl de siste årene, men det er nok å ta litt kraftig i. Jeg har kjøpt flere eksemplarer jeg på plateantikvariater og platemesser. De er ikke så fryktelig dyre heller. For dere som sverger til vinyl, er det fremdeles gode muligheter.

For visefolk bør denne utgivelsen ha sin selvfølgelige plass i CD-samlingen, vi gleder oss over at den har blitt tilgjengeliggjort på CD!


Flere musikkomtaler – Omtaler fra før jan 2010

Til forsida | Om oss | Musikkomtaler | Klubber | Hva skjer? | Artistguide | Oppslag


©  Norsk Viseforum - Pb 4647, 0506 Oslo - Besøksadr. Trondheimsvn. 2 - Telefon: 22 00 56 30  |  Design/ redaktør: Øyvind Rauset, rauset.no